úterý 5. září 2017

Mezi dvěma světy - referát



Markschies, Ch. Mezi dvěma světy. Dějiny antického křesťanství. 1. [1P3,7]vyd. [z něm. Orig Zwischen den Welten wandern. Strukturen des antiken Christenturms, přel. Kateřina Rynešová]. Praha: Vyšehrad, 2005. 256 s.  ISBN 80-7021-775-8



1 Úvod.

Kniha Mezi dvěma světy, Dějiny antického křesťanství, která řeší dění mezi světem pohanství a vznikajícím křesťanstvím, přiláká svou stručností a barvitostí každého, kdo se snaží pochopit problematiku raného křesťanství v pohanském prostředí římské říše. Je to zajímavá a ucelená analýza, s kterou se zřídkakdy setkáme. Studium církevních dějin je sice příhodné, narazíme na tyto otázky, ale spíš v souladu s jinými tématy. Přístup k textu a porozumění obsahu není hned zpočátku snadný pro každého čtenáře, zvláště začátečníky. Předpokládá se, že čtenář je v podstatě vzdělaný v oboru antického křesťanství a zná nejen dobře prostředí, dobu a historii pozdně-antického římského světa, ale i osobnosti, kterými autor dovoluje vstupovat do působivého dění, a tak oživuje představivost čtenáře. Ale autor také zřejmě předpokládá, že čtenáři se dají zlákat a začnou vyhledávat více informací o zajímavých protagonistech doby, neboť takový postup přispívá k porozumění a zvyšování si povědomí o době, která je víceméně běžnému čtenáři zastřená. Z antického římského prostředí se autor rozhlíží po dalších oblastech, prodchnutých křesťanstvím, do severní Afriky, do Alexandrie a Kartága, v nichž působily klíčové osobnosti, Malé Asie a Galie, jejichž díla sehrají pro budoucnost velkou roli, neboť v nich nacházíme kořeny pozdějšího rozkvětu křesťanské vzdělanosti. Není možné opominout ani živou misijní činnost, jejímž prostřednictvím se křesťanství šířilo do Mezopotámie a Palestiny. Tento rozhled však vyžaduje upřít pozornost k dobové literatuře, nyní poměrně dobře dostupné, na kterou autor odkazy v textu odkazuje.

2 Rozvržení obsahu knihy.

Kniha je rozvržena do čtyř nečíslovaných kapitol a podkapitol, z nichž některé budou v této práci zmíněné pro jejich určitou spjatost se současnými otázkami. Pro přehlednost jsou v této práci číselně označeny:
1. Antické křesťanství – prostor a čas, 2. Jednotlivec, 3. Formy života, 4. Společenství. 

1.1 Antické křesťanství  - prostor a čas.

Považujme ji za bránu k celé knize a zřejmě i nejobtížnější pro čtenáře, který není zcela zorientován v problematice a není zvyklý z předchozího studia si zařadit fenomén raného křesťanství s celou jeho problematikou do dobového světa. V první kapitole jsou uvedeny důležité oblasti z pohledu geografie křesťanství, politické strategie Říma, nazvané Pax Romana a osobností, o kterých se dočítáme nejen v pohanských pramenech, ale také v patristické literatuře. Geografický prostor antického křesťanství, které se často zjednodušeně omezuje na území římské říše, se rozšiřuje do na velkoměsta, Alexandrii a Antiochii, Athén a Efezu ale také do Palestiny, v níž autor vyznačuje prostor působení Ježíše z Nazaretu, do něhož vkládá počátky křesťanství, které pronikly do Jeruzaléma, centra raného křesťanství, které po roce 70. př. Kr. po jeho pádu bylo vystřídáno dalšími oblastmi. Pojem Pax Romana, o němž si z literatury vytváříme představy jako o mimořádném šťastném období a iluze, z nichž nás autor vyvádí důkazy a věnuje tomuto tématu patřičnou pozornost. Autor definuje tento pojem, vyslovený Senekou jako politický a vojenský mír a hospodářské prosperity, který panoval zejména v první polovině 2. století, který podle Plinia Staršího dal možnost lidem různých zemí se vzájemně seznámit, ale současně se toto období vykládá jako cynismus vládnoucích vrstev a systém otroctví. Autor zmiňuje o vzdělancích od konce 2. století, kteří se snažili o syntézu křesťanství a helénistické kultury a tento dotek čtenáře jistě zavede zpět k řecké klasické filosofii, jejíž doboví znalci a stoupenci, zejména Alexandrijská a Antiochijská škola ovlivňovali často do budoucna směřování křesťanského myšlení a teologii a jejich žáci později vstoupili do dogmatických sporů. Zajímavou problematikou v této souvislosti je také jazyková oblast, která se dotýká oblasti teologického porozumění mezi různými oblastmi říše. Zprostředkovávali je dvoujazyční teologové východních a západních teologů. Nejde však pouze o latinu a řečtinu, ale o velké množství národních jazyků, takže teologická literatura od čtvrtého století používá místo řečtiny i národní jazyky.

1.2 Jednotlivec.

Téma nás zavádí do zajímavé oblasti, která v tématu Konverze ke křesťanství odhaluje nejen problematiku římského polyteismu a jeho vyznavačů, ale také podmínky, s nimiž konvertovali ke křesťanství. Autor se zabývá zejména otázkou výlučnosti jediného Boha a jeho nárok na výlučnost, což bohové polyteistického světa nepožadovali, kromě kultů (Cicero byl sice k bohům skeptický, ale to ho neodvrátilo od tradičních kultovních úkonů). Uvádí také konverzi do židovství, která se vyvinula na konci babylónského exilu, spojené s pojmem proselyta (lidé, kteří se zbavili marnivosti a utekli se do Božího područí). Zmiňuje se též o problematice monoteistů, kteří se obávali obřízky a jen z části dodržovali ceremoniální zákony, mající převahu nad proselyty. Novým modelem obrácení vzniká Ježíšovým povoláním k následování a proces konverze byl dovršen křtem. Autor v této kapitole se podrobně zabývá osobnostmi, které uvádějí důvody svého obrácení ke křesťanství (Cyprián, Augustin). V případě Augustina se zmiňuje o intelektuálním obrácení. Ve 4. století se situace mění, je zde řešena otázka obrácení za podmínek státem uznané církve a motivy ke konverzi; hovoří o konverzi na základě zázraků, ale i násilné konverzi. Fenomén „polokřesťanští“ je zajímavým způsobem popisován tak, že lidé slaví pohanské svátky, i když jsou křesťany. „Chtějí vyčíst z běhu nebeských těles lidský živit a jeho události anebo probádávají let ptáků a jiné podobné věci, které se v dnešním světě dějí.“ Z různých výpovědí, které autor uvádí, jasně vyplývá, že pohanství a křesťanství se od sebe radikálně neoddělilo, ale v některých oblastech myšlení a konání přetrvávalo.
Zajímavým tématem je téma Narození, křest a smrt čtenáře uvádí do důležité oblasti etiky života jednotlivce, problematiku potratů a manželské věrnosti i pohlavního života, dále řeší otázky křtu dětí a pohřbívání. Tyto názory tvoří základy křesťanského myšlení o životě, jeho jedinečnosti, daru a důstojnosti. Pro ty, kteří se těmito otázkami zabývají v současnosti, mohou být oporou v přemýšlení nad identickými problémy v této době. V otázkách křtu se autor pozastavuje nad fenoménem „křesťanství bez křtu“, který byl zřejmě rozšířen v církvi ve 4. století. S křtem se též pojí, podle autora, otázka smrti.- zmrtvýchvstání, existence duše po smrti a jiné problémy s odkazem na dobové autory, kteří se touto problematikou zabývali.

1.3 Formy života.

Téma se křesťanskými formami života, které se od počátku křesťanům nabízejí a mezi nimiž existuje určité napětí v dějinách antiky a pozdní antiky. Jde o manželství, které je středobodem zájmů dobových autorů, kteří hodnotí křesťanské a pohanské posuzování dobra manželství. A na tuto problematiku navazuje další podkapitola Manželství a rodina. Jde o otázku předběžnosti manželství v křesťanském pohledu, kterou pohanství nezná. I tato tématika ostře zaznívá do současnosti. Zajímavá je zmínka o řádech domácnosti a vztahů mezi muži a ženami. Zatímco Kristus svým otevřeným vztahem k ženám dává krásný příklad k rovnoprávnosti mezi muži a ženami, zdá se, že patriarchální způsob nazírání na rodinu, jak ji známe zejména z  římského práva, nebylo možné snadno překonat. Nad rámec textu knihy v tomto tématu bych zmínila jeden zvláštní vztah – sv. Moniky k synu Augustinovi, který je prolomením těchto římských tradic a jeho výchova i život se odehrává mezi dvěma světy, což je pro nás štěstí, protože on tuto nelehkou problematiku líčí ve svých poutavých dílech, zejména v díle O Boží obci, v němž odkrývá ledví pohanského světa. Tématika manželství a rodiny je také otázkou pavlovské teologie, který hlásal, že není rozdílem mezi mužem a ženou (Ga 3,28), protože ženy jsou dědičkami daru života [1P3,7]. K vysvětlení těchto otázek je nutno se obrátit k dějinám a pramenům, které o problematice pojednávají a snaží se ji uchopit. Dobový problém, který se odehrává mezi pohanským a křesťanským světem, a proto je kniha nazvána Mezi dvěma světy   
Druhou formou křesťanského života je askeze a mnišství, o kterém hovoří autor v další navazující podkapitole. Askeze znamená plné odloučení od světa, nebo lépe řečeno, odloučení tělesnosti, která nás spojuje se světem a společností. Za askezí, jak praví autor, nestojí Ježíš Kristus a ani jeho učedníci. Text se zabývá zajímavou tématikou, totiž rozlišením mezi morálkou desatera a morálku dokonalejší, která vyžaduje se zřeknutí majetku a bohatství. Tendence k askezi pozorujeme v antice i mimo Ježíšovo učení, dokonce i v židovském náboženství, v obci Kumrán. V takovém obraze je jistě podnětné se dále fenoménem askeze zabývat, zvláště dobovou literaturou, Listy.   

1.4. Společenství

Téma Společenství pojednává od počátku o originalitě vytvoření společenství lidí, které kolem sebe shromáždil Ježíš Kristus, které nemělo do té doby obdoby. Jde o vyvolení prvních učedníků, kteří následují Krista. Následování Ježíše i posléze je způsob, který znamená obrácení k Ježíši Kristu a radikální změna života na příkladu prvních Kristových stoupenců. Poznání o neslučitelnosti pohanského kultu s křesťanstvím probíhá dále následujícími dějinami. První obce jsou zajímavým tématem, i když nemáme o něm mnoho zpráv, ale lze způsob života obcí dovodit ze zachovaných pramenů, např. od Justina Mučedníka, který popsal průběh nedělní bohoslužby. I pro nás, v současné době je důležité si uvědomovat tu zvláštní formu společenství, které obnášelo mnoho sociálně různorodých vazeb. V církevním životě hrála velkou roky podpora chudých a vzájemná pomoc a ochrana. Tato křesťanská etika, navázaná na Kristovo učení se prolíná těmito prvními časy existence obcí a dále je už dílem historie, jak se dále vyvíjelo v rozvíjejících se vztazích v různých dobách, což stojí za zamyšlení. K nadobecním strukturám patří důležitá oblast, kterou vytváří svým zaměřením metropolitní ústava, vznik římského primátu a papežství. Komunikace mezi obcemi byla zajišťována Listy, s kterými se setkáváme v patristické literatuře. Charakteristické je pro tuto dobu cestování a dozvídáme se hodně zajímavých informací o dopravě, kterou používali biskupové a podstupovali cestu organizovanou obchodními společnostmi. V církevních dějinách se setkáváme s církevní hiearchií, která je v tématu Církevní úřady velmi dobře popsána. Církevní hierarchie a její vytvoření je podivuhodným fenoménem.

2. Závěr

Jak bylo řečeno v Úvodu, kniha Mezi dvěma světy otvírá čtenáři cestu k poznání raného křesťanství a také témata, která jsou aktuální i dnes, neboť současná církev mnohé z nich řeší, to znamená, neodstupuje od nich. To konečně dokazují dokumenty II. Vatikánského koncilu a též dokumenty magisteria, ke kterým je nutné přihlížet pro úplnost pohledu na současnou církev, její názory a promýšlení témat, které byly zpočátku nastoleny. V této spojitosti s textem knihy Mezi dvěma světy i čtenář, který není členem církevního společenství, si může z vlastního zájmu oddat zajímavému studiu, které mu přiblíží nejen počátky církve, která významně vstoupila do dějin, ale i současnou úroveň jejího usilování o udržování života a působení církve a osobností v ní působící. Možná, že odpoví autorovi na otázky, která je řečena v závěru knihy: „Proč mělo křesťanství tak velikou přitažlivost?“, nebo „ Jak se z malého hnutí v naprosto bezvýznamné provincii vyvinulo státní náboženství zanikající římské říše?“ Kniha vyvolá ještě další otázky, na které si může čtenář pro sebe odpovídat, pokud bude ochoten podstoupit studium dalších knih, a tím je kniha přitažlivá, protože se studiu právě otevírá.  K porovnání se současným myšlením církve v Použité literatuře odkazuji na církevní dokumenty, které řeší navozené problémy a dosvědčují, že základy byly na počátky dány.    









Žádné komentáře:

Okomentovat